Fakta

Här är lite fakta och funderingar kring Ibex, Alperna och annat.

Alpstenbocken, Capra ibex

Alpstenbocken är ett karaktäristiskt djur för Alperna, tillsammans med bl a alpmurmeldjuret och gemsen. Den lever på hög höjd i Alperna, från omkring 2000 m, och rör sig till synes obehindrat i mycket brant och bergig terräng. Utmärkande för alpstenbocken är de stora bakåtböjda, ribbförsedda hornen, som är särskilt markanta på hannarna. Alpstenbocken heter på franska bouquetin, på italienska stambecco, på tyska (Alpen)steinbock och på slovenska (Alpski) kozorog. Vid mitten av artonhundratalet var djuret nästan utrotat i Alperna men ett bestånd i Gran Paradiso-området i Aostadalen i Italien skyddades genom ett dekret från kung Emmanuel II, som skapade ett jaktreservat i området. Under 1900-talet återinplanterades alpstenbocken i andra delar av Alperna och idag är den vanlig över hela alpkedjan. I år, 2011, är det 100 år sedan alpstenbocken återinplanterades i Schweiz, vilket firas på olika platser i landet.

Karta

Här finns en utmärkt karta över Schweiz och angränsande delar av grannländerna, som täcker in hela Ibex-sträckningen, ända till Biella: http://map.schweizmobil.ch/
Man kan förstora kartan upp till detaljskala.

Weissmies 4017 m

Saas-Fee ligger vid foten av några av Schweiz och Alpernas högsta berg. På den östra sidan av Saas-dalen, mellan Saas-Fee och Simplonpasset, reser sig Valaisalpernas östligaste 4000 meters-berg: Weissmies, 4017 m. Det är ett populärt topptursmål. Toppen kan nås på c:a 4 timmar från Hohsaashütte, som ligger vid Hohsaas-linbanans toppstation. Turen är en glaciärtur av måttlig svårighetsgrad. Det är 1000 höjdmeter från Hohsaas-hyttan upp till toppen av Weissmies. En glaciärtur kräver naturligtvis alltid nödvändig utrustning och erfarenhet men om man vill pröva på ändå kan man hyra både utrustning och bergsguide i Saas-Fee. Ett toppförsök bör hur som helst föregås av några dagars höjdacklimatisering i Saas-Fee och bergen.

 

Från bergsstationen Hohsaas mot Weissmies nordvästsida. I mitten Triftglaciären. Normalvägen till toppen går igenom det skuggade pariet till höger, sedan åt vänster hela vägen upp till toppen. Hohsaas ligger på ungefär 3000 m, toppen är 4017 m.

Klicka här för en större bild.

http://www.bergrestaurant-hohsaas.ch/

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *